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季節の発酵食品シリーズ

お友達の清美さんと一緒にJcollabo にて季節の発酵食品クッキングクラスを企画いたしました!
第1回目のテーマは「味噌」!
味噌の種類や味噌を使った簡単なお料理をご紹介いたします♪

季節の発酵食品シリーズ

日本人は昔から暮らしの中に自然と醗酵ものを取り入れ、その味を楽しみ健康を守ってまいりました。
食材と微生物との仲を取り持ち微生物がゆっくりと活動してくれるのをじっと待ち、季節の食材を組み合わせておいしく食べる、というのが生活そのものでした。

季節の移り変わりに合わせ発酵食品を仕込んだり、そこに旬の食材を付け込んだりという発酵食のある暮らしはとても素晴らしいものです。
冬の寒い時期は秋に収穫した野菜を保存できるように漬物にしたり、
夏は先人の知恵である甘酒で乗り切り残った甘酒で夏野菜をつけるというように、発酵食品を普段の食生活にとりいれていただき病気を未然に予防できる「医食同源」を提案したいと思っています。

春 4月 味噌(デトックスによい)for spring cleansing
夏 7月 甘酒(江戸時代の庶民のリポビタンD) summer natural energy drink
秋 9月 塩麹(秋の旬のものを塩麹で味わう) seasonal food with koji(cultured rice)
冬 11月 漬物(体を冷やさない野菜の食べ方) How to preserve and eat vegetables in winter



Seasonal traditional Japanese fermented food


Japanese have a long history of making fermented foods a close part of daily life. These foods are an essential part of Japanese diet . We enjoy the taste and effect for our health. We take advantage of the working of microorganisms and enzymes in food ingredients. We enjoy to coordinating seasonal food and fermented food .
Introducing fermented food and seasonal food in your diet is such a wonderful thing. It will helps our digestion since the fermented food is easy to absorb as it's already starting decomposition.
In winter, make pickles using vegetables that you get in fall, In summer drink Amazake or vegetable pickled with amazake. Keep fermented food a part of your diet to prevent any illness.


Cooking with Miso

With a Hint of Macrobiotic Style


Washoku means traditionally prepared Japanese cuisine and its culinary methods.

Washoku has recently become more recognized as one of the world’s culinary treasures.

Miso is a key ingredient Washoku. The most well-known use of miso is in Miso Soup. But there are many ways that miso can be used in Washoku.

Kiyomi Noda and Natsuko Yamawaki , both experienced macrobiotic chefs and cooking instructors, offer the following cooking class! Please join and enjoy!

Class held on Sunday, April 27th, 2014 2pm to 4pm

Place: JCollabo

Address: 300-302 7th Street in Park Slope, Brooklyn

Class fee will be 25 dollars.

Cooking demonstration of how to make traditional miso soup

Expand to western style soup using miso.
No-oil healthy salad dressing made with miso
Make a miso dressing for simply prepared vegetable dishe
Brown rice ball will be also served to complete the macrobiotic meal
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プロフィール

NATSUKO

Author:NATSUKO
日本で管理栄養士として働いたのち体調不調がきっかけでマクロビオティックに出会い、アメリカでマクロビオティック料理や健康法を学ぶ。日本の伝統的な発酵食品の素晴らしさを伝えたいという願いで「醗酵庵」を立ち上げる。現在は日本の伝統的な発酵食品をベースとした料理教室、食育ワークショップ、発酵食品ワークショップなども随時行っている。

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